mandag 7. mai 2012

Uke 18


Torsdag uke 18 så laget jeg noen bøyler for telebryggen. De så slik ut.


Planlegging

Finne delene – lage en mal – lage en jigg – punkte – sveise – overflatebehandling

Utføring

Aller først så hentet jeg delene jeg trengte, en 15mm tykk avskåret flattjern med to hull som var stanset. Og deretter fant jeg frem bøylene som var 20mm tykt rundtjern som var bøyd. Her ser du materialene.


Måten man lager den flattjernbiten på er at du skjærer lenger av i saga. Bare måler, så fester du flattjernet og skjærer av. Deretter må man stanse 2 hull, det gjør du ved en stansemaskin hvor du stiller anslaget inn etter det hullet du trenger. Altså bruker du kjørner for å lage merke i plata for så å stanse ett hull der kjørnemerket er. Så har du lar du plata stå med stempelet i seg, slik at plata ikke rører seg. Deretter setter du anslaget inntil slik at du kan lage mange serier. Så for det andre hullet, siden det er identisk med det første så kan du bare snu plata og så legge inntil anslaget og stanse neste hull.

Og måten man lager disse bøylene på er at man skjærer av rundtjern i saga på samme måte som flattjern. Men for å bøye det så har vi en hydraulisk presse presser dem gjennom en ”form” og det vi presser ned med er også en slags ”form”. Den ”formen” som er dyna, den har to stenger med en hvis avstand mellom hverandre, slik at den ”formen” som presser ned får dytta stålet gjennom. Og når det er gjennom det her, så har du fått bøylene du er ute etter.

Så da jeg hadde funnet disse delene, så laget jeg meg en mal først. Målte opp, punktsveiset på bøyla. Sjekka om måla og vinkelen stemte. Og når alt var rett, helsveiset jeg med rørtråd. Og deretter overflatebehandlet jeg den, altså slipet grader og slo av sveisesprut. Og da var malen klar.

Da måtte jeg lage en jigg. Det jeg gjorde da var å ta malen, finne en del materialer som vi hadde kastet og laget noe ut av det. Jeg punktsveiset dette sammen slik at jeg kunne legge inn plata, for så å sette bøyla på med 90 grader vinkel og på riktig sted på plata. Og passet på at jeg hadde plass slik at jeg kunne punktsveise. Og resultatet av det så omtrent slikt ut.


Deretter punktsveiset jeg opp mange. Deretter helsveiset jeg mange med rørtråd. Og deretter slipet jeg de, for så å sende de til galvanisering. Vi sender det til galvanisering fordi da ruster ikke materialet. Det som skjer der er at de som jobber der oppe, de dypper delene opp i en ”bad” med sink. Og dette legger seg på delene og forhindrer korrosjon(rust).

Her er bilder av bøyla fra start til ferdig produkt før galvanisering.

Delene punktet på
Så sveiset delene fast


Og til slutt er det bilde som er på toppen, ferdig slipet.




Konklusjon

Jobben ble utført i henhold til alle toleranser og HMS regler. Så ifølge de ferdige produktene og den toleransen, så var det en bra utført jobb. Jeg føler ikke at jeg lærte så alt for mye nå, fordi jeg har gjort det såpass mange ganger nå. Alt gikk plettfritt.

HMS

Sveising
-Sveisemaske
-Sveisehansker
-Flammehemmende verneklær
-Vernesko
-Avsug

Sliping
-Tettsittende vernebriller
-Flammehemmende verneklær
-Vernehansker


Læreplanmål

Dokumentasjon, kvalitet og HMS

-planlegge og utføre arbeidsoppgaver i tråd med tegninger, prosedyrer og standarder
-bruke sikkerhetsutstyr, verneutstyr og arbeidstøy tilpasset arbeidsoppdraget
-gjøre rede for og utføre arbeidet i tråd med gjeldende krav til HMS

Platearbeid og produksjon

-velge materialer i tråd med tegninger og spesifikasjoner
-klargjøre materialer for sammenføying
-beregne materialbruk, sveisekrymp, deformasjon og likevekt
-bearbeide stålplater, profiler og strukturelle rør i tråd med arbeidstegninger og spesifikasjoner
-gjøre rede for sammenføyingsmetoder i tråd med arbeidsoppdrag
-utføre sveis og heftsveis i tråd med sveiseprosedyrer og spesifikasjoner
-legge inn forbøying og avstivinger og redegjøre for deformasjoner og sveisekrymp
-bruke håndverktøy og utstyr i tråd med arbeidsoppgavene
-bruke måleverktøy og vurdere måleresultater
-sette sammen komponenter og konstruksjoner i tråd arbeidstegninger og spesifikasjoner
-gjøre rede for metoder for korrosjonsbeskyttelse og overflatebehandling av ulike materialer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar